06 38740414
Mama en ik: 1 op 1 begeleiding voor (kersverse) mama's en papa's.

Wasbare luiers

23 Mei 2022

5500 tot 6000 luiers per luierperiode 

Toen ik zwanger was en dacht aan al die luiers ben ik gaan opzoeken hoeveel wegwerpluiers je gemiddeld per luierperiode gebruikt. 5500 tot 6000 luiers, hier schrok ik van! Zou het ook anders kunnen bedacht ik mij. Ik had wel eens van wasbare luiers gehoord. Maar is dat niet heel vies? En veel werk? Moet ik die luiers gaan vouwen? Ik had nog veel vragen en daarom vond ik dat ik het eerst eens moest gaan uitzoeken zonder eerst te oordelen. 

In deze blog informeer ik je graag hoe ik tot de keuze tot wasbare luiers ben gekomen, deel ik tips met je en vertel ik je hoe ik ben omgegaan met negatieve reacties. 

Lezen en informeren 

Mijn zoektocht of wasbaar luieren iets voor mij was, begon door veel te lezen. Door al het lezen werd ik steeds enthousiaster. Ik kwam er al snel achter dat er heel veel verschillende merken zijn in de wasbare luierwereld en er zijn en ook verschillende systemen één of twee delig.  

Na al dat lezen was ik enthousiast, maar had ik ook vragen. Hoeveel luiers heb ik bijvoorbeeld nodig? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende materialen? Hoe zien die luiers er nu uit en hoe voelen ze?  

9 maanden beurs 

En daar was de 9 maanden beurs. Ik had gezien dat er een stand zou staan met wasbare luiers. Ik was enthousiast en stapte op de stand af met mijn vragenlijstje. Ook kon ik de luiers in het echt zien en wat zagen ze er mooi uit! Zo lief met allerlei leuke printjes. Mijn vragen werden goed beantwoord en na al deze informatie en het zien van de luiers was ik om, ik wilde dit gaan proberen. Ik heb het eerst met mijn partner overlegd. Hij was in eerste instantie wat sceptisch, maar na mijn enthousiasme vond ook hij dat we dit een kans moesten geven. Als het ons niet zou bevallen, zouden we altijd nog terug kunnen. 

Ik ben naar een beurs geweest, maar je hebt ook consulenten die je kan bellen en ook bij je thuis kunnen komen om je de verschillende materialen en systemen te kunnen laten zien. Want je kan nogal overrompeld worden door alle keuzes die er zijn! Dan is het fijn als er iemand is die je daar doorheen kan helpen en je kan informeren en de verschillen kan uitleggen. 

Kiezen 

Ik heb voor een tweedeling systeem gekozen omdat ik dit een fijner idee vond omdat je dan iets minder kans hebt op doorlekken. Dit was wat mij aansprak. 

In de kraamweek heb ik wegwerpluiers gebruikt, op deze manier kon de kraamzorg goed in de gaten houden hoeveel mijn dochter plaste. In een wegwerpluier is dit net iets makkelijker bij te houden. Maar na die kraamweek, ben ik direct overgestapt op wasbare luiers. Eerst maatje 1 en toen die te klein werd, ben ik overgestapt op maatje 2. In principe is dit de maat tot en met zij zindelijk is. 

Ik ben zo blij dat ik dit gedaan heb. Ik gebruik de wasbare luiers nu al ruim 2 jaar en ben helemaal fan geworden. Ik wil niet anders meer! 

Wat voor mij de voordelen zijn: 

  • Je hoeft nooit naar de winkel voor luiers en/of luiers te bestellen 

  • Onze dochter Elise heeft nooit luieruitslag gehad, met wasbare luiers heb je hier minder kans op in verband met de natuurlijke materialen 

  • Ik heb nooit last gehad van spuitluiers. Ja dat je de poep letterlijk tot in de nek van je baby kan terugvinden. Dit komt omdat wasbare luiers, elastiek bij de bovenkant van de billen/aan de zijkanten van de liezen hebben. De luier sluit dus aan. Dit is bij een wegwerpluier niet het geval en dan... Ja dat dus. 

  • Het staat zo leuk en schattig die vrolijke printjes! Zeker in de zomer, je hoeft er geen broekje over te doen 

  • Het voelt goed, niet al die luiers weg te gooien en dat ik qua luiers geen 'afvalbergen' produceer 

Wennen 

Ja, ik moest zeker wel even wennen in het begin aan wasbare luiers. Hoe berg ik ze makkelijk op? Wat is de beste routine voor in de wasmachine? Wanneer ga ik ze wassen, zodat ik niet misgrijp? In de zomer hang ik de luiers lekker buiten in de zon en zijn ze zo droog, maar in de winter duurt het langer. In welke tas neem ik alle spullen mee als ik wegga? Maar eenmaal dat je dat een paar keer geoefend hebt, vind je daar een routine in voor jezelf. 

Praktische tips 

En waar bewaar je die luiers voordat je ze gaat wassen? In een luieremmer, voor wasbare luiers heb je speciale luieremmers. Een luieremmer die goed afsluit en waar je kindje niet in kan, als die groter is. En voor onderweg? Dan neem je een wetbag mee, die heb je ook in leuke printjes. Een wetbag is een tasje waar je wasbare luiers in kunt doen en die waterdicht is, aan de buitenkant wordt de tas dus niet nat. En ga je zwemmen? Je hebt ook wasbare zwemluiers :) 

En vies? Nee dat vind ik niet. Ook voor 'poep' zijn er handige tips. En heb je toch een vlek in de luier na het wassen? De zon doet wonderen. Een luier in de zon hangen en de vlek verdwijnt vanzelf. 

Gevoel volgen 

In het wasbaar luieren heb ik mijn gevoel gevolgd en heb het gedaan, ondanks meningen van anderen. Zou je dat wel doen? Is het niet vies? De oppas reageerde in eerste instantie ook heel terughoudend. Ik vond het jammer want als je wegwerpluiers gebruikt, is dat 'normaal' en bij wasbare luiers krijg je allemaal vragen. Ik besloot door te zetten, want dit is wat ik wilde en wat goed voelde, dus ik wilde het proberen en daarna zou ik het wel zien. Wat ben ik blij dat ik dit heb doorgezet. Nu wil ik echt niet anders meer.  

Nieuwsgierig 

Toen mijn dochter geboren was en ze de wasbare luiers aanhad, was iedereen nieuwsgierig en showde ik ze maar al te graag.  

Wat voor mij belangrijk is, is dat je de keuze maakt die bij jou past en waar jij achter staat. Of het nou voor wegwerp- of voor wasbare luiers is of een hele andere keuze, bijvoorbeeld borst-of flesvoeding. Laat het jouw keuze zijn! Wil jij graag weten welke keuzes je hebt en/of hoe de keuze te maken die bij jou past? Of heb je een andere vraag? Stuur mij een dm, bel of

Foto's