06 38740414
Mama en ik: 1 op 1 begeleiding voor (kersverse) mama's en papa's.

CHECKLIST zwangerschapsverlof: Wat kun je van tevoren al regelen op je werk?

05 Juli 2022

Het kan fijn zijn om al een aantal dingen te regelen/over na te denken voordat je met zwangerschapsverlof gaat wanneer je in loondienst werkt.  

Via deze checklist wil ik je daar graag bij ondersteunen. Want er is al zoveel om over na te denken. 

Na deze checklist neem ik je ook nog mee in wat je partner zou kunnen regelen voordat jij met zwangerschapsverlof gaat. 

Maar eerst, wat kun je van tevoren al regelen op je werk voordat je met zwangerschapsverlof gaat? Wanneer je het fijn vindt, kun je onderstaande onderwerpen afvinken, zodat je zeker niets vergeet. 

  •  

Heb je over het volgende nagedacht/geregeld? 

     

 

Zwangerschapsverklaring 

Geef bij je werkgever aan dat je zwanger bent. Doe dit op een moment dat je je hierbij goed voelt, maar minimaal 3 weken voordat je gaat bevallen. Geef je werkgever een zwangerschapsverklaring. Een zwangerschapsverklaring kun je krijgen via de verloskundige of gynaecoloog. 

     

 

Zwanger van 1 kind 

Ben je zwanger van 1 kind? Bedenk dan hoe jij de verdeling van je zwangerschapsverlof het liefste zou hebben. Bespreek met je werkgever of je 4,5 of 6 weken van tevoren met zwangerschapsverlof wil gaan. Deze termijn bereken je door uit te gaan van je uitgerekende datum. In totaal heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Afhankelijk wanneer je met zwangerschapsverlof gaat, heb je na de bevalling nog recht op 10,11 of 12 weken verlof. 

     

 

Zwanger van een tweeling/meerling 

Ben je zwanger van een tweeling of een meerling? Bedenk dan hoe jij de verdeling van je zwangerschapsverlof het liefste zou hebben. Bespreek met je werkgever of je 8, 9 of 10 weken van tevoren met zwangerschapsverlof wil gaan. Deze termijn bereken je door uit te gaan van je uitgerekende datum. In totaal heb je recht op 20 weken zwangerschapsverlof. Afhankelijk wanneer je met zwangerschapsverlof gaat, heb je na de bevalling nog recht op 10, 11 of 12 weken verlof. 

     

 

Is er iemand die jouw werkzaamheden vervangt? 

Ga na wie jouw werkzaamheden gaat vervangen en draag diegene de belangrijkste zaken over of schrijf de belangrijkste zaken op in een overdracht 

     

 

Ouderschapsverlof 

Na je zwangerschapsverlof heb je recht op ouderschapsverlof. In totaal heb je recht op 26 weken x je aantal uren die in je contract beschreven staan en die uren dien je op te maken voordat je kind 8 jaar oud is. Ouderschapsverlof is in principe onbetaald, tenzij dit anders vermeld staat in de CAO. 

Per augustus 2022 is er een nieuwe regeling en dat betekent dat je de eerste 9 weken ouderschapsverlof gedeeltelijk krijgt doorbetaald als je deze weken in het eerste levensjaar van je kind opneemt. 

Voor meer informatie verwijs ik je door naar de site van de rijksoverheid. 

Bespreek van tevoren met je werkgever, voorafgaande aan je zwangerschapsverlof, of je graag ouderschapsverlof op wil nemen en hoe dat eruit gaat zien. Wil je bijvoorbeeld een halve dag of een hele dag minder gaan werken? Leg dit ook vast. 

Twee maanden voordat je het ouderschapsverlof in wil laten gaan, moet je het officieel hebben aangeven bij je werkgever. 

     
 

Wil je borstvoeding gaan geven? 

Als je kiest voor borstvoeding, heb je recht op voeden of kolven tijdens je werk, tot je kind 9 maanden oud is. Je mag hieraan maximaal een kwart van je diensttijd/werk besteden. Je werkgever is verplicht om een kolfkamer te hebben. Als deze er niet is heb je recht om thuis te gaan voeden of kolven. 

Het is handig om voordat je met zwangerschapsverlof gaat bij je werkgever al aan te geven dat je graag borstvoeding wil geven. Je kunt dan ook direct vragen of er een kolfkamer beschikbaar is. 

Bij mij op het werk hadden ze het niet, maar is het daarna wel gerealiseerd😊 

     
 

Vakantie 

Wil je aansluitend aan je zwangerschapsverlof nog vakantie opnemen? Als je nog vakantie hebt, kan dit heel fijn zijn. Bedenk of je dit wil en bespreek dit ook met je werkgever. 

Wat als je bevallen bent 

Je bent bevallen! Eerst zal je je familie en vrienden bellen. Bespreek ook met je werkgever wanneer je werkgever op de hoogte gebracht wil worden dat je bevallen bent. Binnen hoeveel dagen na de geboorte en of die graag heeft je dat belt of bijvoorbeeld mailt. 

 

   

 

       

 

Tips: 

  • Ik wist dat ik graag borstvoeding wilde gaan geven. Maar had natuurlijk nog geen idee of de borstvoeding wel zou lukken en of ik nog borstvoeding zou geven als ik zou gaan werken. Toch is het handig, ondanks dat je dit allemaal niet weet, om dit van tevoren met je werkgever te bespreken. Je kunt aangeven dat wanneer je nog borstvoeding geeft als je gaat werken, graag zou willen kolven op het werk of bijvoorbeeld bij de opvang wil gaan voeden (als dit in de buurt is). 

Nu hebben we doorgenomen waar jij aan kan denken. Maar er zijn ook een aantal zaken waar je partner over na kan denken. Ik bespreek dit hieronder in de checklist. 

Heb je over het volgende nagedacht/geregeld? 

Geboorteverlof 

Nadat jullie kindje geboren is heb je als partner recht op eenmaal het aantal werkuren per week. Werk je bijvoorbeeld 5 dagen in de week 8 uur per dag? Dan krijg je 5x8= 40 uur verlof. Dit is volledig doorbetaald en dien je in de eerste 4 weken nadat jullie kindje geboren is op te nemen. 

Bespreek van tevoren met je werkgever of je dit verlof aansluitend aan de geboorte op wil nemen of bijvoorbeeld 1 of 2 weken later. 

Ouderschapsverlof 

Net als de moeder heb je recht als partner op ouderschapsverlof. Hiervoor verwijs ik je door naar de site van de Rijksoverheid. 

Wil je aansluitend na de geboorte van jullie kindje ouderschapsverlof opnemen, dan is het handig om dit te regelen voordat je partner met zwangerschapsverlof gaat. 

Geef bij je werkgever aan, of je graag ouderschapsverlof op wil nemen en hoe dat eruit gaat zien. Wil je bijvoorbeeld een halve dag of een hele dag minder gaan werken? Leg dit ook vast. 

Twee maanden voordat je het ouderschapsverlof in wil laten gaan, moet je het officieel hebben aangeven bij je werkgever. 

Ik hoop dat deze checklist overzichtelijk voor jullie was en dat jullie hier iets aan gehad hebben. Mocht je nog vragen hebben of graag kennis willen maken? Klik dan op deze link

 

Foto's