06 38740414
Mama en ik: 1 op 1 begeleiding voor (kersverse) mama's en papa's.

Naar welke kinderopvang breng ik mijn kind?

21 Juni 2022

Kinderopvang zoeken die bij je past kan best even een klus zijn. Want kies je voor een kinderdagverblijf of een gastouder? Welke dagen breng je je kind daar straks heen? Allemaal vragen die je kan hebben en via deze blog wil ik je daar graag over informeren. Lees hieronder meer over naar welke kinderopvang breng ik mijn kind? 

Wanneer begin je met zoeken? 

Het voelt misschien een beetje gek, maar als je net zwanger bent is het al handig om te gaan zoeken naar een kinderopvang en als je je keuze hebt gemaakt om je ook meteen in te schrijven. Waarom? Omdat er meestal wachtlijsten zijn. Het is handig om je kind minimaal 7 maanden voordat de opvang start, in te schrijven.  

Kinderdagverblijf of gastouder? 

Qua kinderopvang kun je kiezen tussen een kinderdagverblijf of een gastouder. Je kunt je oriënteren door te bekijken wat er in jouw buurt is. Op een kinderdagverblijf kunnen er groepen zijn voor kinderen van alle leeftijden tussen 0 en 4 jaar. Ook zijn er kinderdagverblijven met meerdere groepen, met bijvoorbeeld een babygroep van 0 tot 1, een groep van 1 tot 4. Op een kinderdagverblijf staan er op een groep meerdere medewerkers. 

Bij een gastouder is er 1 groep en ook 1 medewerker. Vaak vangt de gastouder de kinderen bij hem of haar thuis op. Er zijn ook gastouders die bij jou thuiskomen.  

Hoeveel kindjes erop een groep mogen zijn met hoeveel medewerkers wordt bepaald via een rekenmodule van de overheid. 

Tip: 

  • Bekijk de website (als die er is) en vraag een rondleiding/kennismaking aan. Zodat je ook kan ervaren hoe het op de plek is. 

Wat is het verschil tussen een kinderdagverblijf en een gastouder? 

Bij een kinderdagverblijf meld je je aan via de organisatie. Een gastouder is aangesloten bij een gastouderbureau. Je schrijft je dan via het gastouderbureau in. Beide zijn verplicht zich aan richtlijnen te houden die door de overheid zijn opgesteld en hier wordt ook op gecontroleerd op locatie.  

Bij een kinderdagverblijf is het vaak zo dat je een bepaald aantal uur per dag/ week moet afnemen. Een voorbeeld, je kunt kiezen voor een 52 weken contract of een flexibel contract. Een flexibel contract is vaak iets duurder. Bij een kinderdagverblijf betaal je ook als je kindje niet komt omdat jullie bijvoorbeeld op vakantie zijn of omdat je kindje ziek is. Die dag kun je vaak wel weer inhalen, binnen een bepaalde periode en mits er plek is. 

Bij een gastouder betaal je over het algemeen wat je afneemt. De ene week bijvoorbeeld 16 uur, andere week 18 uur omdat je een langere (werk)dag hebt gehad. 

Als een gastouder ziek is of vakantie heeft is er geen opvang. Vakanties worden altijd wel ruim van tevoren doorgegeven. Bij een kinderdagverblijf is er altijd opvang. 

Tip: 

  • Hierboven heb ik voorbeelden genoemd hoe het zou kunnen zijn. Kijk goed na in je contract of vraag het na, welke regels/richtlijnen van toepassing zijn bij het kinderdagverblijf of bij de gastouder die jij hebt uitgekozen. 

Welke keuze ik heb gemaakt 

Ik heb in eerste instantie voor een kinderdagverblijf gekozen. Ik heb er een aantal bezocht en diegene waar ik het beste gevoel bij had heb ik uitgekozen. Op dit kinderdagverblijf was er 1 groep van 0 tot 4 jaar. Er was een grote buitenspeelplaats en er werd veel met muziek gedaan. Van binnen zag alles er netjes en verzorgd uit. Dit alles zorgde ervoor dat dit kinderdagverblijf voor mij doorslaggevend was.  

Ik heb toentertijd niet naar gastouders gekeken. Enerzijds omdat ik in mijn omgeving allerlei ervaringen had van ouders die hun kind naar een kinderdagverblijf brachten en anderzijds omdat ik voor één persoon kiezen ook spannend vond. 

Het enige wat ik jammer vond was dat ik graag gebruik wilde maken van wasbare luiers. Ik merkte dat ze hier niet zo een voorstander van waren bij het kinderdagverblijd. Dus heb ik er toen voor gekozen dat mijn dochter wegwerpluiers zou dragen, als ze op het kinderdagverblijf was. Mijn dochter zou 1 dag per week daar naartoe gaan. 

Mijn ervaring bij het kinderdagverblijf 

In eerste instantie was ik tevreden over het kinderdagverblijf. Ik gaf mijn dochter Elise afgekolfde borstvoeding mee en de voedingen werden altijd netjes in het systeem gezet. Als ik haar ophaalde was ze altijd tevreden. 

Er waren dingen die ik ook wel lastig vond. Op de opvang stuurde ze iedere keer een foto. Maar omdat het systeem vaak haperde, kreeg je ook vaak geen foto en dan vond ik een dag lang duren. Ook als ik vroeg, hoe het die dag gegaan was, kreeg ik vaak als antwoord 'Ja, ongeveer zo'. En als ik dan doorvroeg dan kreeg ik vaak als antwoord 'Dat weet mijn collega, maar die is al naar huis'. Dit vond ik lastig en is mijn ervaring bij dit kinderdagverblijf.  

En toen kwam er Corona. Alles werd anders. Je mocht je kindje niet meer op de groep brengen en ik moest mijn kind letterlijk in een bedje bij de deur afgeven. Ook kon ze een hele periode niet naar de opvang. Hier kon de kinderopvang niets aandoen, dit waren nu eenmaal de regels. Maar dit heeft mij toen wel aan het denken gezet. 

Wat ik aan mijn dochter begon te merken.. 

Tien maanden na de start van de opvang kon ik merken dat wanneer ik mijn dochter ophaalde, zij 'overprikkeld' was. Als we thuiskwamen, was ze boos en liet ze dit duidelijk merken. Ik herkende dit gedrag niet bij mijn dochter op andere dagen. Maar goed, het kan gebeuren en ik hield het in de gaten. Het gebeurde vervolgens steeds vaker en ook op de foto's die ik kreeg van mijn dochter had ze vaak een blik die ik niet herkende. Voor mij een reden om te kijken naar andere opties! Ik voelde aan alles, dit voelt niet goed. 

Ook werd erdoor drukte, maar weinig met de kinderen naar buiten gegaan en dat vond ik echt heel jammer. 

Door Corona was het soms ook rustiger (minder kinderen) op de groep en als ik mijn dochter dan ophaalde was ze tevreden. Er kon dan bijvoorbeeld ook meer rekening gehouden worden met haar slaap-waakritme en omdat het rustiger was op de groep was ze veel minder 'overprikkeld'. 

Ik merkte aan mijn dochter dat deze vorm van opvang te druk was voor haar. Wat ik hiermee niet wil zeggen, is dat een kinderdagverblijf niet goed is. Maar deze groep was het niet voor mijn dochter. Mijn dochter had behoefte om meer naar buiten te gaan en dat er meer naar haar ritme gekeken werd en dat bood deze groep niet voor haar. 

Op zoek naar een gastouder.. 

Ik ben op zoek gegaan naar gastouders in de buurt en heb mij aangemeld bij een gastouderbureau. Het gastouderbureau heeft geïnventariseerd wat mijn wensen waren qua opvang. Daarna heb ik de profielen ontvangen van de gastouders die daarbij paste en die ook beschikbaar waren. Dat was heel fijn!  

Na de profielen bekeken te hebben, sprak er 1 zowel mijn partner als mij heel erg aan. Ik kreeg de gegevens van de gastouder en kon zo met haar een kennismaking inplannen. Van tevoren heb ik de kennismaking voorbereid door een aantal vragen op papier te zetten. Vragen als: 

  • Hoeveel kindjes heb je gemiddeld per dag? 

  • Hoe ziet een dagindeling er ongeveer uit bij jou? 

  • Hoe hebben we contact als mijn dochter bij jou is? 

  • Sta je open voor wasbare luiers? 

Elise ging gezellig mee naar de kennismaking. De kennismaking voelde meteen goed! Deze gastouder stond echt voor het ritme van het kind volgen, veel naar buiten, gezonde voeding en als pluspunt ze stond open voor wasbare luiers! Elise heeft 2 wendagen bij de gastouder gehad, eerst 2 uurtjes in de ochtend en een keer 2 uurtjes in de middag. Elise moest in het begin echt even wennen, maar de gastouder nam hier de tijd voor. 

Deze gastouder is zo fijn, wat een verademing! Via de app krijg je foto's/verhaaltjes gedurende de dag. Heel fijn om op die manier op de hoogte gehouden te worden. Elise gaat er met plezier heen. Bij het ophalen weet de gastouder precies wat er die dag is gebeurd. Er is veel meer persoonlijk contact en Elise is niet meer overprikkeld na een dag opvang. 

Je keuze durven aanpassen 

Ik was zo blij dat ik een plekje had op het kinderdagverblijf, ik had mij maanden van tevoren ingeschreven. En dan, dan wil je iets anders. Eng vond ik het! Maar mijn intuïtie gaf aan, dat dit de beste keuze was. 

Ik realiseerde mij dat een nieuwe opvangvorm misschien ook niet de juiste keuze was voor Elise. Je hebt geen zekerheid en dat maakt het spannend. Maar bij dit kinderdagverblijf blijven voelde niet goed, er moest echt iets anders komen. 

Dus heb ik gezegd tegen mezelf, je gaat op zoek naar iets anders. Als dat ook niet het juiste blijkt de te zijn, ga je weer op zoek naar iets anders.  

Wat ik hiermee wil zeggen, als je aan alles merkt ik wil iets anders, doe het dan ook! Durf je keuze aan te passen. Het is niet erg. We maken niet altijd direct de goede keuze. Een opvang uitkiezen zonder dat je kindje er is, je je kindje nog niet eens kent, dat is ook heel moeilijk! 

Kinderopvangtoeslag 

Dan wil ik graag nog iets heel praktisch met je delen. De kinderopvangtoeslag. Op de site van de belastingdienst kun je nakijken of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Heb je er recht op? Vraag de opvangtoeslag dan binnen 3 maanden aan nadat de opvang is gestart. Doe dit op tijd want anders loop je een vergoeding mis. Aan de hand van je (gezamenlijk) inkomen en hoeveel uur kinderopvang je afneemt wordt berekend op welke vergoeding, je maandelijks recht hebt. 

Het kinderdagverblijf is in uurtarief duurder als een gastouder, maar je krijgt ook meer vergoeding vanuit de overheid. In verhouding zijn de kosten hetzelfde en is een gastouder vaak net iets goedkoper.  

Tips: 

  • Bekijk wat voor contract je hebt. Bij een kinderdagverblijf werken ze vaak met een 52 weken contract en dan staan je uren vast. Deze uren kun je doorgeven aan de belastingdienst of worden voor jou doorgegeven door het kinderdagverblijf. Bekijk/vraag na wat er bij jou van toepassing is. 

  • Bij een flexibel contract of gastouder, is er een berekening gemaakt op de uren die je waarschijnlijk gaat afnemen. Wordt dit ineens veel minder, geef die wijziging dan door. Anders moet je aan het einde van het jaar het te veel betaalde geld terugbetalen en dat kan als snel oplopen. 

Twijfel je tussen de kinderopvang of een gastouder? Of twijfel je over andere keuzes die je voor je kind of jezelf kunt maken? Stuur mij dan een DM of  in. Ik leer je graag kennen! 

 
 

Foto's