06 38740414
Mama en ik: 1 op 1 begeleiding voor (kersverse) mama's en papa's.

Ga ik borst- of flesvoeding geven?

24 Mei 2022

'Ga ik borst-of flesvoeding geven?' Dit is een vraag die vaak gesteld wordt door mensen in je omgeving als je zwanger bent. Als het niet door vrienden en/of familie is, vraagt de verloskundige, kraamverzorgende of iemand van de zwangerschapscursus het wel. Eigenlijk weet je het nog niet goed. In deze blog help ik je een goede keuze voor jezelf te maken.  

Laat je informeren 

Mijn tip is laat je informeren. Laat je informeren over wat flesvoeding inhoudt en wat borstvoeding inhoudt. Vaak denken we alles te weten vanuit verhalen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Daarom is het goed om je te laten informeren en dat kan op verschillende manieren. Je kan erover lezen op het internet, in een boek of folder en je kunt je laten informeren op een zwangerschapscursus of door een kraamverzorgende of verloskundige. Door jezelf goed en feitelijk te informeren zorg je ervoor dat je je eigen mening kan formuleren en een keuze kan maken. Zo voorkom je dat je afgeleid wordt door wat anderen wel of niet goed vinden en kun je dichtbij jezelf blijven.  

Volg je gevoel, laat het jouw keuze zijn 

Ga je borst-of flesvoeding geven? Laat het vooral jouw keuze zijn. Heb het erover met je partner en volg je gevoel. Waarom ik dit zeg is omdat ik veel vrouwen tijdens een sessie heb horen zeggen, 'Ik kies voor deze voeding, want mijn moeder zegt dat het goed is’ of ‘Ik heb op internet gelezen dat het beter is om’. Ik stel dan altijd de vraag, 'En wat vind jij zelf?'. Waarom ik dit zo belangrijk vind is omdat het jouw keuze mag zijn en omdat het belangrijk is dat jij volledig achter deze keuze staat. Want jij bent degene die de voeding gaat geven samen met je partner. Er is geen goed of fout in welke keuze je maakt. Hoewel je wel een foute keuze kan maken als je er zelf niet achterstaat.  

Een keuze is niet definitief 

Heb je een keuze gemaakt in je zwangerschap, maar twijfel je en wil je erop terugkomen? Maak het dan bespreekbaar. Want je mag erop terugkomen en je mag van gedachte veranderen. Een keuze hoeft niet definitief te zijn. 

Als je kiest voor flesvoeding en je gaat dit geven, dan is het lastiger om daarna te beslissen dat je toch liever borstvoeding wil geven. Het is niet onmogelijk, maar wel lastiger om de borstvoeding dan weer op gang te brengen. 

Als je borstvoeding geeft en je komt erachter dat het niet goed voelt of omdat de borstvoeding niet goed op gang komt. Kun je ook terugkomen op je keuze. Je kunt stoppen met de borstvoeding en overgaan op flesvoeding, of kiezen voor een combinatie van de twee. 

Ook in dit proces, blijf dichtbij jezelf en luister naar je gevoel en volg deze. 

Bereid je voor 

Voorbereiding is het halve werk en dat is echt zo! Ga je flesvoeding geven, bekijk dan van tevoren welke flesvoeding je wil geven, want er zijn veel verschillende soorten. Net zoals er veel verschillende soorten flessen zijn. Laat je hier ook over informeren en bedenk welke fles jij fijn vindt. 

Het kan zijn dat wanneer je kindje geboren is, je kindje niet goed reageert op de voeding die je hebt uitgekozen of dat een andere fles toch beter is. Dit is geen probleem! Het is ontdekken. Doordat je bent voorbereid, word je niet overvallen door alle keuzes die er zijn op de markt. 

Als je borstvoeding gaat geven, raad ik je aan om een cursus te volgen of om erover te lezen. Vaak wordt er gedacht, dat borstvoeding vanzelf gaat. Dat is niet zo. Je melkproductie moet op gang komen en jij en je kindje gaan zoeken naar een fijne positie om borstvoeding te geven. In het begin is het even investeren. Dat is niet erg! Wel is het fijn om te weten wat je kan verwachten, dat zorgt voor veel minder teleurstelling. De kraamverzorgende en de verloskundige zijn er in de kraamweek voor je om je hierbij te ondersteunen. 

Hulp vragen bij borstvoeding 

Het kan zijn dat je in de kraamweek een vraag hebt over borstvoeding waar de kraamverzorgende en/of verloskundige je niet bij kan helpen. Dan zullen ze je doorverwijzen naar een lactatiekundige. Je kan ook zelf een lactatiekundige raadplegen na de kraamweek. Een lactatiekundige is iemand die gespecialiseerd is in de begeleiding van borstvoeding en met je mee kan kijken tijdens een voeding. Zij kan je ook tips geven over voeden en kolven. 

Tips: 

  • Er zijn zorgverzekeraars die een lactatiekundige vergoeden. Je kan van tevoren bekijken of dit bij jouw zorgverzekeraar wel/niet wordt vergoed. 

  • Bekijk van tevoren waar er een lactatiekundige bij jou in de buurt zit. 

Borstvoeding in de kraamweek 

Ik heb gekozen voor borstvoeding en wil hieronder graag mijn ervaringen met jou delen. In de kraamweek ben ik heel fijn geholpen door de kraamverzorgende. Zij heeft verschillende houdingen met mij doorgenomen en mij erg geholpen omdat mijn dochter in het begin niet goed kon 'aanhappen'. Hier bedoel ik mee dat mijn dochter in het begin moeite had om mijn borst met haar mondje goed te pakken. Ook heeft de kraamverzorgerster mij geholpen met kolven om mijn melkproductie op gang te brengen en heeft zij mij tips gegeven rondom hygiëne en hoe borstvoeding te bewaren. 

Borstvoeding geven na de kraamweek 

In het begin vond ik het even zoeken, wanneer ga ik nu borstvoeding geven? Ik heb besloten om borstvoeding op verzoek te geven, wat inhoudt dat ik mijn dochter zelf liet bepalen wanneer zij wilde drinken. Dit kwam erop neer dat zij ongeveer iedere drie uur wilde drinken. Hier hadden we op een gegeven moment een ritme in. De voedingshoudingen wisselde ik steeds af. De ene keer was het liggend, de andere keer zittend. Ik had een voedingskussen, echt een aanrader en dat zorgde ervoor dat ik ook zittend makkelijk steeds een andere houding kon proberen. Onze dochter vond het in het begin wel lastiger om aan te happen en het drinken kostte haar wel de nodige energie. Ik heb er in het begin ook voor gekozen om op een rustige plek te voeden. Als er bijvoorbeeld beneden bezoek was, ging ik naar boven om te voeden. Hier voelde ik mijzelf ook comfortabeler bij. 

Voeden als er bezoek is of buitenhuis 

Naarmate mijn dochter beter dronk, was het voor mij ook prima om te voeden als er bezoek was (mits niet te druk). In het openbaar voeden vond ik in het begin wel spannend en was een drempel voor mij. Ik had een mooie overslagdoek gekocht, die ik kon gebruiken tijdens het voeden. Ik was er trots op dat ik borstvoeding gaf, maar was in het begin te veel bezig met wat vinden mensen ervan? Tot dat iemand in een restaurant tegen mij zei: 'in het restaurant eet iedereen en jouw dochter eet ook'. Met deze opmerking was ik om en keek ik er heel anders na. Ik was eigenlijk niet meer zoveel met de omgeving bezig, waardoor ik ontspannen was en daardoor ook alles ontspannen verliep. Ik heb ook nooit nare ervaringen of opmerkingen gehad. Hieronder deel ik graag een aantal tips met je: 

Tips: 

  • Koop een voedingskussen dit is heel fijn tijdens het voeden 

  • Als je borstvoeding geeft, betekent dat in het begin echt investeren. Het gaat niet vanzelf.  Als je tips kunt gebruiken rondom de voeding, schakel dan zeker een lactatiekundige in. Die kan met je meekijken en tips geven die op jou van toepassing zijn 

  • Voeden in het openbaar is helemaal niet gek. Of je nu borst- of flesvoeding geeft, de eerste paar keer buiten de deur voeden kan wel als spannend aanvoelen. Het is niet je eigen omgeving. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en probeer zo min mogelijk te denken, wat zullen anderen over mij denken? Wist je dat er zelfs gelegenheden zijn, bijvoorbeeld restaurants, die een sticker op de deur hebben om aan te geven dat ze een borstvoeding vriendelijke omgeving zijn. 

Je eigen voeding 

Je eigen voeding is ook belangrijk. Je bent nog herstellende van de bevalling, je bent veel met je baby bezig wat ook energie van je vraagt en wanneer je borstvoeding geeft, heeft je lichaam ook iets extra´s nodig. Aan mezelf merkte ik dat ik in de beginperiode nog niet fit was en wel graag gezond wilde eten, maar niet altijd de energie had om uitgebreid voor mezelf te koken. 

Tip: 

  • Als je eten kookt, maak dan eens een extra portie en vries dat in. Op dagen dat je dan minder energie hebt om te koken, haal je een maaltijd uit de vriezer. Makkelijk, lekker en toch gezond. 

Twijfel je of vind je het lastig om een keuze te maken tussen borst/ of flesvoeding? Kun je (praktische) tips/adviezen gebruiken? in via de website. Ik ontmoet je graag. 

 

Foto's