24 Mei 2022
Je baby is er! Veel mensen zullen nieuwsgierig zijn en graag langs willen komen. Zelf ben je ook trots en wil je je kleine graag laten zien! Dat betekent ook veel bezoekjes. Hoe ga je ermee om, met vele kraambezoeken? Via deze blog geef ik je mijn tips om een prettig ervaring te hebben.
Praat erover met je partner
Het is handig om al na te denken over het kraambezoek voordat de baby geboren wordt. Hoe zie jij het voor je? En hoe ziet je partner het voor zich? Hoe zie je de kraamweek voor je? Wel of geen bezoek ontvangen? En daarna, wil je in de middag/avond bezoek ontvangen of maakt het niet uit?
Tips:
Door het er samen over te hebben weet je van elkaar wat je prettig vindt. Voel je vrij om het weer aan te passen. Het kan heel anders zijn als je kindje er daadwerkelijk is.
Maak je wensen kenbaar op het geboortekaartje
Heb je van tevoren al een idee hoe je het kraambezoek wil organiseren, dan kan je dit kenbaar maken op het geboortekaartje. Wil je 's middags bijvoorbeeld geen bezoek omdat jullie dan willen rusten, zet dit dan op het geboortekaartje. Wij rusten van dan tot dan. Vind je het fijn dat mensen eerst even bellen of appen voordat ze langskomen, zet dit dan ook op het geboortekaartje. Hiermee voorkom je onverwachte bezoekjes of ongemakkelijke situaties.
Kijk hoe de dag loopt
Het kan zijn dat je een kraambezoek hebt gepland, maar dat jullie die nacht net heel slecht geslapen hebben. Of dat je merkt dat je kindje heel onrustig is. Vaak zegt je gevoel je dan, nu eigenlijk liever niet. Volg deze. Hoe leuk bezoek ook is als de energie er even niet voor is, kan je beter eerlijk zijn en een nieuwe afspraak plannen. Mensen begrijpen dat zeker. Zet jezelf en je kindje voorop en pak dan even wat extra slaap/rust. Dat zorgt voor een blije ouder en baby voor het volgende bezoek.
Maak afspraken met je kraambezoek
Waar het ene bezoek van nature aanvoelt, het is tijd om weer te gaan. Blijft een ander het liefste heel lang zitten, terwijl jij bijvoorbeeld wil gaan voeden of wil gaan slapen. Het is handig om dat te bespreken als je de afspraak maakt. In de eerste week houdt de kraamzorg dit vaak wel in de gaten en maken zij bijvoorbeeld duidelijk dat het tijd is om te gaan rusten. Je kunt dit ook zelf bij de kraamzorg aangeven, of ze met je mee willen kijken en indien nodig er iets van willen zeggen omdat je dat zelf moeilijk vindt.
Na die week, moet je het wel zelf doen en dan kan het fijn zijn om het al duidelijk te maken tijdens de afspraak. Dit hoef je niet letterlijk te zeggen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen, wil je om 14.00 uur komen? Dan kunnen we gezellig een uur kletsen en kan ik daarna naar boven gaan om te voeden.
Hoe hebben wij het kraambezoek georganiseerd?
Ik geef je een inkijkje in hoe wij het hebben gedaan. De eerste week zijn oma’s, opa's, tantes, ooms en mijn beste vriendinnen langs geweest. We hebben het bewust bij directe familie en goede vrienden gehouden. De eerst week komt er zoveel op je af, dat bezoek fijn is, maar dit hebben we beperkt tot 1x per dag. Zodat er ook voldoende (rust) momenten voor onszelf overbleven.
Daarnaast hadden we van tevoren besproken dat we graag een kraamfeest wilde geven en hebben de uitnodiging daarvoor direct met het geboortekaartje meegestuurd.
Kraamfeest
Wij hebben gekozen om een kraamfeest te organiseren voor familie, vrienden en buren. We hebben hiervoor gekozen omdat mijn partner vanwege zijn werk alleen in het weekend thuis is. De meeste bezoekers vinden het leuk om te komen als je beide thuis bent. Dat zou in ons geval betekenen dat het meeste bezoek in het weekend zou moeten komen. We zagen het zelf niet goed zitten om bijna ieder weekend bezoek te ontvangen omdat we ook tijd samen wilde doorbrengen.
We hadden er ook voor kunnen kiezen om ieder weekend bijvoorbeeld maar 1 kraambezoek te doen, maar dan zou het heel lang duren voordat iedereen geweest was. Daarom voelde dit voor ons als de beste optie.
Op het kraamfeest zelf hebben we veel positieve reacties gehad. We hadden een ruimte gehuurd en deze zelf aangekleed met allerlei roze slingers en ballonnen. Mensen konden binnen en buiten zitten. We hadden voor allerlei soorten drankjes gezorgd en verschillende zoete- en hartige hapjes. Met zoveel mogelijk het thema roze.
Iedereen kon een praatje met elkaar maken en onze dochter bewonderen. Om de aandacht te verdelen hebben we er ook voor gezorgd dat iedereen die binnenkwam op het feest zelf welkom te heten en een praatje mee te maken, zodat we iedereen ook konden spreken.
Tips:
Organiseer je een kraamfeest stuur dan de uitnodiging meteen mee met het geboortekaartje. Wij hebben een ruimte gehuurd voor het feest en 2 data vastgezet, afhankelijk van wanneer ons kindje geboren zou worden. Zo hoefde we na de geboorte alleen maar te bellen en de datum door te geven. De uitnodiging had ik van tevoren al gemaakt.
Een kraamfeest kan zoveel verschillende vormen hebben, het kan bijvoorbeeld ook bij jullie thuis. Via google kun je verschillende ideeën opdoen en bekijk wat prettig is voor jullie.
Denk ook eens aan een ander cadeau
Als je naar andere culturen kijkt hoe zij omgaan met de kraamweek en de weken na de geboorte, dan kunnen wij daar nog wel iets van leren, vind ik. Waar het in andere culturen heel normaal is, dat de kraamvrouw wordt geholpen. Verwachten we in Nederland vaak dat na de eerste week, de kraamvrouw en de partner direct gastvrouw en gastheer zijn.
Daarmee bedoel ik, beschuitjes smeren en iets te drinken aanbieden. Iets te eten en drinken aanbieden gebeurt in andere culturen ook, maar er wordt ook iets meegenomen. In Nederland zijn we gewend om een cadeau mee te nemen. In andere landen nemen ze bijvoorbeeld een maaltijd mee, die alleen nog even opgewarmd hoeft te worden, zodat het gezin niet zelf hoeft te koken. Of er wordt spontaan een stofzuiger uit de kast gepakt of een poetsdoek om mee te helpen in het huishouden.
De tip van iets te eten meenemen heb ik overgenomen. Mensen zijn daar zo blij mee. Ik herken het wel. De eerste periode is nieuw en er komt van alles op je af. Dan is het fijn dat je je even niet bezig hoeft te houden met het eten en dat er voor je gekookt wordt, zodat je toch een gezonde maaltijd hebt.
Heb jij nog vragen over de kraamweek of hoe je dit wil organiseren? , ik leer je graag kennen.