06 38740414
Mama en ik: 1 op 1 begeleiding voor (kersverse) mama's en papa's.

Je bent niet ineens moeder. Je groeit in het moeder zijn!

19 April 2023

9 maanden in de buik 
Je kind groeit 9 maanden in de buik. Althans er even vanuit gaande dat je bevalt tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Tijdens de bevalling wordt er niet alleen een kind geboren maar ook een moeder.  

Je bent niet ineens moeder. Je groeit in het moeder zijn. Benieuwd wat ik daar mee bedoel, lees dan zeker verder. 

Je kind is er en dan... 

Je hebt uitgekeken naar de komst van je kind. Dit kan zijn vol verwachting, maar ook met enige twijfel.  Want hoe gaat het er allemaal uitzien? Wat gaat er veranderen? 

Moeder zijn betekent een heel nieuw begin. Er verandert lichamelijk veel, maar ook mentaal. Er vormt zich een nieuw pad. Ik zie het als een blanco blad. Jij kan vanaf nu gaan ontdekken wie jij bent als moeder. Hoe wil jij het gaan doen als moeder? 

Als je een partner hebt, hoe wil je het met je partner gaan doen?  

Hoge pieken en diepe dalen 

Een nieuw pad betekent veel ontdekken en bij ontdekken horen hoge pieken en diepe dalen. Er zijn momenten bij dat je denkt 'ik kan alles aan' en er zullen momenten zijn dat je denkt 'help, wat nu?' Die momenten kunnen zich ook snel afwisselen. Van een heel blij moment, naar een moment dat de twijfel ineens toeslaat. 

Schrik daar niet van. Het hoort erbij. 

Weet je nog toen je aan een nieuwe baan begon. Heeft er toen iemand op de eerste dag gezegd, 'hallo en vanaf dit moment moet je alles weten, succes'. Nee! Waarschijnlijk heb je een inwerkperiode gehad. Of in ieder geval iemand waar je op terug kon vallen en je vragen aan kon stellen. 

Ik ben ik en jij bent jij 

Wat het ook complexer maakt is dat iedereen anders is. Iedereen ervaart het anders om mama/papa te worden. Dat begint al met de zwangerschap en/of bevalling. Hoe je dat ervaart kan invloed hebben op de periode na de bevalling. 

Los daarvan gaat iedereen ook weer anders om met een nieuwe situatie. De ene persoon zal snel om hulp vragen, terwijl de ander liever alles voor zich houdt. En zo zijn er nog tal van andere reacties. 

Waar is de handleiding waarin staat hoe ik het moet doen?

Ik hoor sommige ouders wel is gekscherend zeggen 'was er maar een handleiding'.  

Maar die handleiding, die is er niet! En weet je dat is maar goed ook. Want met die handleiding creëer je het idee, dat dat dat de enige manier is. En er zijn zoveel manieren. Er is geen goed of fout. Doe het vooral op jouw manier en niet wat een ander jou oplegt. Er zelf achter staan, dat is het belangrijkste. 

Moederinstinct 

Je moederinstinct, ik geloof echt dat dat bestaat. Net als dat je intuïtie je ingeeft wat het beste is voor jou voor jouw kind en voor jullie situatie. Het is alleen de truc om daar ook echt op te leren vertrouwen en ernaar te luisteren. 

Ik heb zoveel moeders gehoord en het ook bij mezelf ervaren dat je vaak diep van binnen wel weet hoe je het wil. Maar dat je dat niet altijd hardop durft te zeggen. Dat je het idee hebt dat je jouw beslissing dan moet gaan verantwoorden tegenover een ander. 

Maar dat verantwoorden, dat is absoluut niet nodig. Wat je ook doet en wat je ook beslist, uiteindelijk vindt iedereen er altijd wel iets van. Het is zo belangrijk dat jij uiteindelijk doet wat goed voelt voor jou en voor jullie. Want jij bent jij en JIJ weet uiteindelijk wat het beste is voor jouw kind en voor jullie situatie. Iedere situatie is weer anders en jij kent jouw situatie het beste. Het is zo bewonderenswaardig hoe goed jij je kind kent. Als jij naar je kind kijkt heb je vaak direct een gevoel of ingeving wat je kind nodig heeft. Vertrouw daar maar op. 

Spiegeltje spiegeltje aan de wand 

Ze zeggen wel eens dat een kind krijgen een enorme spiegel is en ik geloof daarin. Ik heb het zelf ook zo ervaren. Je eigen kind houd je een enorme spiegel voor. Hij laat zien waar jij goed in bent maar ook waar jij nog aan te werken hebt. Wat jouw rauwe kantjes zijn. Dat is een leerproces en dat is niet erg, dat mag er allemaal zijn. 

Voorbereiding 

Je kunt je nog zo goed voorbereiden, je overal op voorbereiden gaat niet. Het is soms ook een proces waar je even doorheen moet. 

Ik vind het wel een misvatting dat je bij een nieuw proces alles maar zelf uit moet zoeken. Dat er een taboe op heerst dat om hulp vragen hierin een zwakte is. 

Wat ik van veel vrouwen heb terug gehoord is dat ze de begeleiding in de zwangerschap en in de kraamweek zo fijn vinden. En dat het voor hun gevoel daarna abrupt stopt. Daarna is er nog wel begeleiding bij het consultatiebureau voor je kind. Maar waar is de begeleiding voor jou als vrouw/als moeder? Die is er niet. 

Juist in die periode in en na de kraamweek hoor je zoveel mensen zeggen: 

  • Geniet ervan 

  • Dit is de mooiste periode van je leven 

  • Zit je al op een roze wolk? 

Maar wat als jij dat niet zo voelt? Wat als je denkt, hoe moet ik dan genieten? Ik vind de verantwoordelijkheid best pittig. Er zijn dingen die ik mooi en leuk vindt, maar ook dingen waardoor ik zo aan het twijfelen ben. Dat maakt mij heel erg onzeker. 

Dat kun je in mijn ogen, twee dingen doen. Gaan wachten tot dat het moment daar is, dat het genieten voor jou kan beginnen. Of je vraagt om hulp. 

Daarom heb ik mama en ik opgericht. 

Ik ben er voor jou als je je overweldigd voelt door het ouderschap en twijfelt of je het wel goed doet. Ik kan jou ondersteunen bij het maken van eigen keuzes, grenzen aangeven en samen met jou kijken hoe jij invulling wil geven aan het ouderschap. Met als doel, dat jij rustig de tijd krijgt om te groeien in de rol van mama zijn en jij je zeker en ontspannen voelt. 

Want geloof mij, je bent niet de enige! Je bent niet ineens moeder. Je groeit in het moeder zijn! 

Wil jij je ook graag meer ontspannen voelen? Heb jij behoefte aan iemand die echt naar je luistert en je handvatten meegeeft waar je direct mee aan de slag kan? 

Dan is een mama & ik gesprek echt iets voor jou. Het gesprek duurt een uur en is online of kan indien gewenst ook bij jou thuis plaatsvinden. 

Benieuwd? Plan hier dan direct een gratis kennismakingsgesprek in.

Ik leer je graag kennen en beantwoord graag al je vragen. 

 

 

Foto's