06 38740414
Mama en ik: 1 op 1 begeleiding voor (kersverse) mama's en papa's.

Reis naar het moederschap

07 Februari 2023

In deze blog neem ik je graag mee in hoe het moederschap mij heeft gevormd en welke inzichten het mij heeft gegeven.

De reis naar het moederschap begon voor mij al toen ik zwanger was.

Ben ik veranderd na de geboorte van mijn dochters? Jazeker! Hieronder neem ik je mee in mijn verhaal.

De 'oude' Monique

Voor mij is er een Monique voordat ik moeder werd en een Monique nadat ik moeder ben geworden.
Vind ik het jammer dat ik niet meer de oude Monique ben? Nee dat niet. Ik ben trots op alle levenslessen die ik geleerd heb toen ik moeder werd. Ik geloof erin dat je blijft leren en dat je jezelf blijft ontwikkelen gedurende je hele leven. Maar door het moederschap kwamen die levenslessen in een stroomversnelling aan mij voorbij. Mooi, waardevol, maar soms ook heftig. Zo kijk ik er nu naar vanaf een afstandje. Maar als je er midden in zit, kan het met momenten heel overweldigend zijn. Had ik het fijn gevonden om dat toentertijd te weten? JA!! Daarom zeg ik nu tegen jou lieve ouder: Weet dat je niet de enige bent! Het is niet gek om je zo te voelen. Daarom ook deze blog. Dat je weet dat dit erbij hoort.

In je zwangerschap word je voorbereid op de bevalling. Maar wie bereid je voor en begeleid je in de reis naar het moederschap /ouderschap? Wie Niemand! Wie begeleid je na de kraamweek? Wie is er voor jou, als vrouw en als moeder? Daar mag wat mij betreft nog veel in veranderen en daarom ben ik blij dat ik daar een steentje aan mag bijdragen, via mama en ik

Hoe heeft het moederschap mij gevormd 

Het moederschap heeft mij gevormd. Het heeft mij in laten zien wat mijn positieve kanten zijn, maar ook wat mijn 'rauwe' kantjes zijn. Hoe ik bijvoorbeeld reageer door slaapgebrek als iets anders loopt.

Maar het heeft mij ook veel gebracht. Ik heb geleerd om echt te kijken wat belangrijk is voor mij en wat niet. Ik maak mij nu veel minder druk om dingen, hoe fijn is dat! Ik focus mij op de dingen die belangrijk zijn voor mij. Alle ballen in de lucht houden kan niet. Dat heb ik ondervonden. Die spiegel is mij wel voorgehouden. Door het moederschap moest ik hiermee echt aan de slag en iets veranderen.

Waar mag jij wat gas terug nemen lieve mama?

Communiceren met je partner

Je relatie veranderd als je een kind krijgt. Je bent niet alleen meer partner van, je bent ook ouders. Door het ouderschap leer je elkaar nog beter kennen. Maar je ziet elkaar ook via een nog kwetsbaardere kant. Je ziet elkaar ook als je moe bent. Communiceren is de sleutel heb ik geleerd! Neem niet zomaar iets aan. Maar praat met elkaar! Hoe zie jij dit? Hoe vind je dat dit gaat etc? Maar vul niet voor elkaar in! Je komt op die manier achter soms hele verassende dingen, die je nog niet wist van je partner.

Dus praat met elkaar. Lukt dat niet, plan er tijd voorin. Wat waardeer je aan de ander, wat zou jij liever anders zien ?

Wanneer heb jij je partner voor het laatst een compliment gegeven ?

Tijd voor jezelf is niet egoïstisch

Tijd voor jezelf inplannen is niet egoïstisch. Je kan pas goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Dat hoeven niet alle dagen grote dingen te zijn. Het zit hem juist in de alledaagse kleine momenten. Even rustig een kop thee of koffie drinken, muziek luisteren,een paar bladzijden lezen, alleen even douchen.

Ik heb echt geleerd om hier bewust de tijd voor te nemen.

Wees lief voor jezelf!

Wanneer heb jij voor 't laatst iets voor jezelf gedaan?

Mag ik jou helpen bij:

- Je minder druk te maken. Zodat jij de focus lan leggen op wat voor jou belangrijk is. Zodat JIJ datgene doet wat GOED is voor jou 

- Jou /jullie helpen. Hoe jij beter kan communiceren met je partner of hoe je tijd voor elkaar vrij maakt 

- Mag ik jou leren hoe jij voor jezelf zorgt lieve mama,zodat jij je batterij tussendoor ook kan opladen?

Ik kom graag met je in contact

Foto's